Yhtenä iltana kutsuin Mixua lukemaan Risto Räppääjää, jonka Kuopus oli jo ottanut esille. "Odota hetki, mä luen vielä vähän Raamattua!" huusi poika omasta huoneestaan. "Mitä, onko se kilpailu jo alkanut?" ihmetteli Kuopus. Olen käynnistänyt paaston ajaksi perheenjäsenillemme kilpailun siitä, kuka lukee eniten Raamattua. Lupasin, että voittajalle annetaan hyvä palkinto. En kuitenkaan määritellyt palkinnon sisältöä, koska olisi hyvin vaikea keksiä palkinto, josta tulee voittajalle iästä riippumatta hyvä mieli. Niinpä ajattelin miettiväni palkinnon vasta sitten, kun tiedän, kuka on voittaja. Kilpailusääntöjen tekeminenkin on vähän vaiheessa. Pikkupojat saavat lukea lapsille tarkoitettuja versioita, mutta en ole vielä ehtinyt miettiä, miten ihmeessä saan verrattua niitä tavalliseen Raamattuun. En tiedä sitäkään, miten otan huomioon lukijan iän suhteessa luettuun määrään. Kuopuksen tilannekin on hieman ongemallinen: voiko hän voittaa kilpailua, jos vanhemmilla ja isosisaukset eivät jaksa lukea hänelle raamtunkertomuksia niin paljon kuin hän jaksaisi kuunnella?
Käytännölliset ongelmat ovat kuitenkin pieniä, jos voin kilpailulla innostaa lapsia lukemaan Raamattua säännöllisesti. Minä ahmin rippikoulun jälkeiset vuodet Raamattua. Luin kirjan läpi vähintään kerran vuodessa. Lukemiseen minua innotti rastituskortti, josta sain aina ruksata ne luvut, jotka olin lukenut. Raamatunlukemiseen tuli ihan himo. Luettuani päivän annoksen (kolme lukua arkisin ja viisi lukua pyhäpäivisin) jatkoin usein vielä ylimääräisiä lukuja, minkä vuoksi ehdin lukea läpi tämän kirjan, jota voi kutsua kirjastoksikin, kaksikin kertaa vuodessa. Työssäni minulla on ollut suurta hyötyä tästä nuoruuden himosta!
Lapsillemme olemme lukeneet pienestä pitäen raamatunkertomuksia muiden kirjojen ohella iltalukemisena. Kuopuksen vauvavuotena osallistuimme tosi kivaan projektiin, Raamattumaratoniin, jossa luettiin yhdessä Raamattua, keskusteltiin ja tehtiin monipuolisia tehtäviä. Se sopi upeasti siihen elämäntilanteeseen: meillä oli tosi hauskoja hetkiä ja syvällisiä keskusteluja lasten kanssa. Raamattunmaratonissa on kivasti tehty välietappeja, jolloin palkitaan koko perhe luku-urakasta yhdessä sovitulla tavalla. En muista, pääsimmekö ikinä perille toteuttamaan pääpalkintoa. Kunniakirjatkin taisivat jäädä kirjoittamatta. Joka tapauksessa yhteinen matka oli siunattu ja hauska. Suosittelen Raamattumaratonia, kaikille perheille, joissa on 3-12-vuotiaita lapsia. Eri-ikäisille lapsille on mietitty sopivat luettavat raamatut. Valitettavasti Raamattumaraton-projekti tuli ennen kuin Jaakko Heinimäki teki ensimmäisen suomalaisille lapsille kirjoitetun Suomen lasten Raamatun. Se on ehdoton suosikkini lapsille tarkoitettujen versioiden joukossa.
Raamattumaratonin lisäksi perheessämme on luettu välillä Raamattua Donkki-lehden ja Liftari-raamatunlukuoppaan innostamana. Olin niin iloinen siitä, että Esikoisen isonen tilasi hänelle vuodeksi Liftarin. Melkoinen rahallinen panostus nuorelta! Ensi syksynä Neiti saa luultavasti samanlaisen lahjan omalta isoseltaan, koska menee saman järjestön rippileirille. Kotiäitinä kirjoittelin raamatunselityksiä saman Raamatunlukijain liiton aikuisille tarkoitettuun Hetkinen -raamatunlukuoppaaseen , jota voin myös suositella varsinkin niille, jotka eivät ole lukeneet kovin paljon Raamattua.
Miehen kanssa me luemme uskollisesti Raamattua mm. Vaarin viitoittamilla reiteillä. Hänellä oli tapana antaa lapsilleen lahjaksi Päivän Tunnussana -kirja, jossa löytyy kaksi lyhyttä ja kaksi pidempää raamatunkohtaa jokaiselle päivälle. Tuntuu hyvältä, että kiireisinäkin aamuina ehdin lukea ainakin muutaman jakeen Raamattua Päivän Tunnussanasta. Päivä voi lähteä silloin paljon parempaan suuntaan! Haastan sinutkin paastonaikana lukemaan Raamattua. En lupaa palkintoa, mutta luulen, että Taivaan Isä voi antaa sinulle Raamatun kautta ihanaa rohkaisua, lohdutusta ja toivoa.
PS. Täältä voi tilata Päivän tunnussanan hurjaan 4,5 euron alennushintaan! http://www.kristillinenkirjakauppa.fi/index.php?sid=30003&tuoteid=58311
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti