love

love

Olen..

Rakastan..
Kultaa, kullanmuruja, kahvia, kolmiyhteistä Jumalaa.
Kavereita, kirjoja, keskusteluja, kuntoilua, kulttuuria ja kauneutta.
Kuulun Ristinummen Rouviin. Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan blogiani!

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ylpeä muusikon äiti kiitollisella mielellä

Teimme Miehen kanssa ruokaa yhdessä. Minä lauleskelin samalla The Road -yhtyeen lauluja. "Hei, pidetään nostalgiailta! Kutsutaan Jaska ja kuunnellaan Roadia!" intoilin. "Ei, se on niin huonoa musiikkia", Mies parahti. Meillä on ollut nuorena yhtä huono musiikkimaku, koska olimme armottomia The Road -yhtyeen faneja. Puolustukseksi voi sanoa, että siihen aikaan kaikki kevyempi musiikki oli aika huonoa.

Klassisen musiikin soittamisessa olin superhuono. Täydellisenä kympin tyttönä muistelen aina ilolla sitä, miten surkea olin viulistina. Rehtori lähetti vanhemmilleni henkilökohtaisen kirjeen, jossa uhkasi minua erottamisella, jos en ala harjoitella enemmän. Kai minä sitten kapinoin viulunsoitossa, kun olin muuten niin kunnollinen. Minua ei vaan innostanut tehdä joka ilta tunnin verran jousiharjoituksia, vaikka opettaja määräsi. Luulen, että viulu oli kömpelölle tytölle täysin väärä soitin. Pahinta oli kuitenkin se, että ulkomaalaiset opettajani vaihtuivat koko ajan. Suomalaisen opettajan lisäksi minulla oli englantilainen, puolalainen, virolainen ja venäläinen soitonopettaja. Ei harrastukseni silti mennyt hukkaan: sävelkorvani kehittyi  niin että kanttorimme muistaa aina puhua kunnioittavasti viulistitaustastani ;).

Esikoisen taival musiikin alalla on ollut täysin päinvastainen. Hän pääsi jo viisivuotiaana piano-oppilaaksi ihanalle ja taitavalle Katarinalle, koska muskariryhmää ei saatu kasaan. Katarinan jälkeen huippu-urkuri Mikael taisi ottaa hänet hoteisiinsa. Järvenpäähän muutettuamme hän sai opekseen vaativan, mutta sydämellisen Pirjon, joka luotsasi monia oppilaita ammattimuusikoiksi. Hänen eläköidyttyään opettajaksi tuli suloinen Essi, joka on voittanut pianokilpailuja. Poikamme on saanut aivan loistavaa opetusta, jonka seurauksena hän on saanut kaikista tutkinnosta erinomaiset tulokset. Tänään hän teki musiikkiopiston tutkinnon, joten seuraava askel on siirtyä lukion jälkeen halutessaan ammattiopintoihin.

Esikoinen saa nyt keväällä jo musiikkiopiston päästötodistuksen, koska on suoritutunut teoriaopinnoistakin erittäin hyvin. Minähän reputin pari kertaa 2/3 tutkinnon jo musiikkikoulussa. Se todistaa sen, miten ihminen ei opi ilman motivaatiota. Minulla ei ollut mitään vaikeuksia pärjätä kielissä, mutta musiikkitermejä en hallitse vieläkään. Ne ovat minusta niin sairaan tylsiä.

Poikamme on ollut etuoikeutetussa asemassa myös siinä mielessä, että hän on klassisen musiikin lisäksi saanut perehtyä kevyempään musiikkiin ammattilaisten johdolla. Vaasassa hänellä oli rumpuopettaja, joka opetti rummunsoiton alkeet. Mies opetti hänelle kitaran alkeet jo alle kouluikäisenä. Kotiäitinä sain olla viemässä lapsiamme mielenkiintoisiin projekteihin. He olivat Aarrearkku-televisio-ohjelmassa, jossa taitava pianisti Mikko Pettinen vastasi musiikista laulaja  Elina Vaittisen kanssa. Esikoinen oli levyttämässä Gospel Junior -projektissa, jossa häntä ohjasivat muusikot Tommi Kalenius ja Mikko Nikula. Neidin kanssa he olivat mukana Make Perttilän tuottamassa projektissa, jossa tehtiin opetusäänitteet Kirkkomuskari-levylle. Kävimmepä Antti Vuoren kotonakin äänittämässä muutaman kipaleen Virsivisa-projektiin. En voi myöskään unohtaa kanttori Heikki Ruokosen lapsikuoroa. Heikin  Prima vista -kuoro menestyi loistavasti jossain TV:n kuorokilpailussa, jonka nimen olen jo unohtanut. Kävipä poika puoli vuotta myös laulamassa Cantores Minores -kuoron riveissä. Kuorossa ei ollut mitään vikaa, mutta pitkä matka kuoroharkkoihin hyydytti vitosluokkalaisen.

Koulussakin poika on saanut upeaa tukea lahjojensa käyttämiseen. Valitsimme tunteella musaluokan sijaan Kyrölän koulun, jossa opettajaksi tuli musaan erikoistunut Jaana. Hän oli taitava opettaja ja mielettömän energinen pakkaus. Poikavaltainen tavallinen luokka teki kutosella musikaalin. Lapset keksivät juonen sekä tekivät sanoituksia ja sävellyksiä. Yhdessä he lavastivat ja puvustivat. Koko luokka oli mukana näyttelemässä, laulamassa ja soittamassa. Musikaali oli todella onnistunut. Musikaalin lisäksi Esikoinen pääsi esiintymään aina kaikkiin koulun juhliin. Hänen säveltämänsä tunnusmusiikki on vieläkin koulussa käytössä. Mies nauroi, että hänet tunnetaan koulussa Esikoisen isänä eikä kirkkoherrana :)

Kristillisessä koulussa jatkui sama meininki. Taitavat opettajat ohjasivat poikaamme ja muita oppilaita eteenpäin. Hän sai soittaa juhlissa, jotka ovat olleet vuosi vuodelta parempia. Taso alkaa olla ihan ammattimainen. Lukiossakin poika pääsi heti eka jaksolla musaopen suosioon. Esiintymisiä on riittänyt tuhannen oppilaan lukiossa, vaikka hän ei olekaan  musalinjalla.

Olen niin onnellinen ja kiitollinen siitä johdatuksesta, mitä lapseni on saanut kokea musiikin alalla. Omista kokemuksista tiedän, että se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Jokaisen harrastuksessa pitkälle päässeen lapsen takana on aikuisia, jotka ovat antaneet aikansa ja taitonsa käyttöön kannustaakseen ja tukeakseen lasta. Meidän tapauksessamme me vanhemmat olemme tehneet mitättömän vähän, kun taas opettajat ja muusikot ovat olleet ratkaisevassa asemassa. Siispä kiitos teille kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti