love

love

Olen..

Rakastan..
Kultaa, kullanmuruja, kahvia, kolmiyhteistä Jumalaa.
Kavereita, kirjoja, keskusteluja, kuntoilua, kulttuuria ja kauneutta.
Kuulun Ristinummen Rouviin. Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan blogiani!

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Sushia sunnuntaina, tortillaa torstaina vai lautapelejä lauantaina?

Täytin tänään pyöreitä. Sain aamulla perheeltäni onnittelulaulun, lahjoja, kortteja ja ylellisen aamupalan. Tuntui hyvältä, että mieheni lisäksi myös teini-ikäinen tyttäreni oli nähnyt vaivaa  lahjojeni eteen. Hän oli jopa koulussa puhunut ääneen äidin synttäripäivästä ja saanut opettajalta vinkin, ettei ruusua kannata ostaa monta päivää ennen juhlia.

Muistan luennon, jonka perheneuvoja piti eräässä perhekerhossa 10 vuotta sitten. Hän kertoi siitä, miten tärkeää on, että perheessä on omia traditioita, jotka yhdistävät perhettä, ja jotka luovat me-henkeä. Perheneuvojan  mielestä perinteiden sisällöllä ei ole niin suurta merkitystä. Vihkikeskusteluissa kuulen pariskunnilta usein heidän perinteistään. Jossain perheessä syödään sushia sunnuntaisin tai tortillaa torstaisin. Perheen perinteet voivat liittyä mummolavierailuihin, yhteiseen harrastukseen, matkailuun, mökkeilyyn tai vaikkapa kulttuurielämyksiin.

Välillä pienet asiatkin ovat merkittäviä. Omassa lapsuudessani vietimme harvoin aikaa koko perheellä isäni työaikojen vuoksi. Meille lapsille jäi mieleen, miten AINA kävimme isän vapaapäivänä koko perheellä uimahallissa ja mummolassa iltakahvilla. Juttelin äitini kanssa aikuisena asiasta ja hänellä oli sellainen mielikuva, ettei uimahallireissuja ollut kovinkaan usein. Lapsen mielessä perjantai-illan traditio oli saanut paljon suuremman merkityksen.

Kristinuskossa perinteillä on tärkeä merkitys. Iltarukous, iltalaulu, lasten Raamatun lukeminen, perhekerhot ja -leirit sekä yhteiset kirkkohetket vahvistavat lapsen uskoa.  Jouluevankeliumi, pääsiäismunat ja suvivirsi luovat yhteiskunnallisestikin tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä. Tämän kirjeen teemana on helluntai, seurakunnan syntymäpäivä sekä Pyhän Hengen merkkipäivä. Helluntai on jäänyt kirkossamme ja kulttuurissamme aika värittömäksi juhlapyhäksi. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, koska helluntain hengellinen sisältö on rikas ja inspiroiva. Pyhä Henki sytyttää ihmisen sydämen uskomaan Jeesukseen. Pyhällä Hengellä on myös muita hyviä ominaisuuksia: hän jakaa armolahjoja (Lue lisää 1. Kor 12) ja kasvattaa uskovissa Hengen hedelmiä. Paavali kirjoittaa: ”Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen (Gal. 5:22-23).  

Tehtäisiinkö helluntain juhlasta tänä vuonna ilon, rakkauden ja ystävällisyyden juhla? Toukokuun stressaavat asiat ja velvoitteet saisivat väistyä hetkeksi, kun perhe, suku tai seurakunnan porukka iloitsisivat yhdessäolosta ja juhlafiiliksestä. Jos keksit hyviä tapoja helluntain viettoon, lähetä ideasi minulle osoitteeseen elina.koivisto@evl.fi. Ideat voidaan julkaista Paavalin ja Mikaelin seurakunnan nettisivuilla. Jos ideasi on todella hyvä, vien sen eteenpäin hyödyttämään koko kirkon elämää. Siunattua helluntaita (ja siunattua vappua, äitienpäivää ja helatorstaita)! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti